Všichni se jednou ocitneme v situaci, kdy naši ledničku nebude plnit naše maminka nebo babička. Ale jak poznat, co by v ledničce mělo být za všech okolností, co pravidelně doplňovat a co je vlastně nadstandard, který v ledničce být nemusí?
– Potraviny jsou základem každého jídla
Samo sebou to závisí na vás a na tom, co sami máte nejraději. Pokud preferujete syrové pokrmy, vaše lednice bude častěji plná než těch, kteří preferují vaření. Ale dokonce i když nevaříte, musíte mít v lednici alespoň základní věci.
Co by mělo být v každé lednici, ať už bydlíte sami nebo máte rodinu:
1. Ovoce
Sladký doplněk jakékoliv stravy, ale i surovina pro větší vařenou krmi. Z citrusů můžete udělat džus, z červeného ovoce koláč, buchtu nebo jogurtový zákusek, z jablek a hrušek se dá upéct štrůdl, švestky, broskve, meruňky a nektarinky se dají dát do sladkých knedlíků. Všechno ovoce se dá dále zpracovat, stačí mít ten první nápad.
2. Zelenina
Ta se hodí jako obloha nebo doplněk každé svačiny. Ledový salát je výborný k masu a bramborám, červená řepa vám skvěle poslouží čerstvá i zavařená. Z celeru a mrkve uděláte základ každé omáčky a česnek s cibulí se dává pod maso. Okurky se hodí salátové na chleba i kyselé k masu.
3. Mléko a máslo
To potřebujete téměř denně. Ať už do kávy, dětem s cornflaky, sobě s müsli, dětem s kakaem, sobě třeba i samotné. Kromě mléka potřebujete také bílé jogurty, které se výborně hodí i na pečení a vaření. Mléko a mléčné výrobky jsou důležité pro náš žaludek a naše trávení.
Nezapomeňte na máslo! Ačkoli poslední dobou hodně zdražuje, stejně ho potřebujete jak na chleba, tak na vaření i pečení.
4. Sýry a vejce
Obojí je velmi důležité většinou pro další pokrmy. Vejce jsou základem pro pečení. Sýry zase můžete jíst s pečivem, i z něj udělat omáčku.